alweer voor het 9de jaar
14 mei 2015

Keizerlijke Hermitage Theater

Het Keizerlijke Hermitage Theater in St. Petersburg

Het 18e eeuwse theater werd in 1787 geopend. Het heeft een palladianistische architectuur, hetgeen wil zeggen dat het naar een ontwerp van de Italiaanse architect Andrea Palladio (1508-1580) is gebouwd. Kenmerken van deze bouwstijl zijn eenvoud en harmonie. De naam van de architect van het gebouw is Giacomo Quarenghi (1783-1787), die in het theater een speciale loge liet bouwen voor zijn familie. Gezien het jaar van opening van het theater en het jaar van overlijden van de architect, zal hij zelf niet of nauwelijks van zijn eregalerij gebruik hebben kunnen maken.

Het kleine theater is versierd met gekleurd marmer met in de wanden tien nissen waarin standbeelden staan van Apollo en de negen muzen. Het theater was een soort 'speeltje' van Catharina de Grote die er ballerina's en musici liet optreden. Anna Pavlova heeft er gedanst, Svjatoslav Richter speelde er piano en Rostropovitsj speelde er op zijn cello. Het is het vijfde en laatste monument in de rij Hermitage-gebouwen.

Het schilderij is gemaakt door Franz Kopallak, een Oostenrijker, die in 1860 in Wenen werd geboren. De schilder maakte meer werken van indrukwekkende gebouwen. Zie hier. Franz Kopallak overleed in Wenen in het jaar 1931.

709