2 februari 2014

De Laakhaven door Van Leeuwen van Oudewater


De Laakhaven in Den Haag, geschilderd door Henk van Leeuwen van Oudewater

marouflé 15x30

te zien bij veilinghuis Onder de Boompjes in Leiden vanaf 7 februari, het gaat geveild worden, zowel in de zaal als online, op 11 februari (€ 200-300)

Hendrik van Leeuwen, geboren in Ter Aar op 22 januari 1890 en overleden in Voorburg op 23 augustus 1972 in Voorburg. Doordat Van Leeuwen al op vroege leeftijd merkte dat schilderende naamgenoten misbruik maakten van zijn naam voegde hij "Van Oudewater" of "Van O." toe aan zijn signatuur. Oudewater, het plaatsje waar hij in zijn jeugdjaren woonde. Jan Toorop had al vroeg in de gaten dat het schilderen Henk van Leeuwen goed af ging. Een vriend van Van Leeuwen had werk van de toen 20-jarige huisschilder aan Toorop getoond en deze reageerde met: "Ja, dat is een schilder, zie, zoo moet het zijn". Henk van Leeuwen studeerde aan de Haagse Academie en aan de Académie Colarossi  en de Ecole Julian te Parijs. Hij maakte duizenden schilderijen in de stijl van de Haagse School.
"Kom, ik ga even mijn penselen schoonmaken" was één van zijn gevleugelde uitspraken, en hij vertrok in zijn huis in Voorburg, dat hij had gekocht i.v.m. het grote zolder-atelier, naar boven en "ja, dan zoek je een plankje of een doek om de overtollige verf uit je penselen te smeren en ineens krijg je dan zin en zet je wat op, een vaas, een voorwerp, of je eigen spiegelbeeld".
Zelfportret