26 april 2015

De Tulpenmanie van 1637

Een allegorie op de tulpmanie in 1636-1637, geschilderd door Jan Brueghel de Jonge, een Vlaamse schilder, geboren in Antwerpen in 1601 en in dezelfde plaats overleden in 1678. De 'Tulpomanie' is een satire op de tulpengekte in die tijd. Er gebeurt van alles op het schilderij, weliswaar zijn het dwaze apen die ons de tulpensatire tonen. De geldtellende aap, apen die de bollen afwegen, apen die in onderhandeling zijn  een aap die urineert op de tulpen. Een huilende aap in het strafbankje terwijl er ook een voor de rechter verschijnt. Het is een vermakelijk plaatje over de tulpengekte. Er werd gespeculeerd en gehandeld totdat op 3 februari 1637 een abrupt einde kwam aan deze schijnhandel met als gevolg een economische crisis.

Pieter Brueghel de Jonge had de bijnaam "De Helse Brueghel" omdat hij schilderijen maakte met rare wezens. Op bovenstaand schilderij is de uitspraak "de aap vlooien'' (hetgeen niets met vlooien te maken heeft!) zichtbaar van toepassing. 

Wij doen het met 'de eeuwige roem', die hierbij wordt uitgereikt aan de 'meelezers' van de-Maarschalk, die ons het goede antwoord stuurden op de vraag die we stelden op zondag 12 april jl

Het linker 'bollen-schilderij' werd geschilderd door Vincent van Gogh, het rechter schilderij door Claude Monet. Monet maakte een studie van de bollenvelden tijdens zijn reis naar Nederland. Hij maakte uiteindelijk in zijn atelier zes schilderijen, welke niet tot zijn beste werken worden gerekend.

De velden zijn nog een weekje in volle pracht!

                                                                                                                                                                                                                                                     
691